Stijging aantal fietsers middelbare scholieren

Ruim de helft van de middelbare scholieren maakte gebruik van het openbaar vervoer vóór de de coronacrisis. Uit onderzoek van VAB is gebleken dat één op de drie bus- en tramgebruikers is overgestapt op de fiets. Op dit moment maken zes op de tien middelbare scholieren gebruik van de fiets. Volgens VAB kan de coronapandemie en het weer een grote rol spelen bij de vervoerskeuze.

Ook kwam uit dit onderzoek onder 5500 respondenten naar voren dat vele jongeren de overstap naar de fiets hebben gemaakt. 30% van de middelbare scholieren die normaal met het openbaar vervoer reizen, is inmiddels overgestapt op de fiets. Daarnaast wordt 16% met de auto gebracht en reist het overige percentage met het openbaar vervoer.

De verandering van het openbaar vervoer naar de fiets resulteert dat de fiets op dit moment het meest gebruikte vervoersmiddel is onder de middelbare scholieren in België. Vroeger ging 44% procent met de fiets, nu is dat 59%. Het aandeel van openbaar vervoer valt terug van 47% naar 24% en het aantal scholieren dat lopend naar school gaat, blijft consistent op 12%.

Safety first

Door de stijging van het aantal jonge fietsers naar de middelbare school, vraagt VAB de Belgische steden en gemeentes om meer aandacht te besteden aan de veiligheid van deze fietsers. Dit geldt voornamelijk voor de fietsroutes naar school toe. Er moet een nieuwe situatie komen waarbij fietsers en automobilisten elkaar veilig passeren op de schoolroutes.

Winterperiode

Fietsverzekeraar VAB verwacht dat het aantal jongeren nog steeds de fiets neemt als vervoersmiddel na 25 oktober. Wel kiezen jongeren waarschijnlijk het openbaar vervoer of de auto wanneer de wintertijd start. Lydia Peeters, Minister van Mobiliteit, bekijkt welke mogelijkheden er zijn om bussen extra in te zetten tussen het woon- en schoolverkeer.

Het gehele jaar door fietsen

Voor de scholieren die het gehele jaar fietsen, is het fijn om veilig op weg naar school te kunnen. Ongeacht het seizoen zijn deze scholieren de échte doorzetters! Het kan voorkomen dat uw fiets gestolen wordt of dat u een fietsongeval krijgt. Voor zulke situaties is het fijn om een fietsverzekering te hebben zodat u niet alles uit jouw eigen zak hoeft te betalen. U kunt hier eenvoudig een fietsverzekering vergelijken of elektrische fietsverzekeringen vergelijken.

 

5/5 - (2 stemmen)