Speed pedelec verzekering

De speed pedelec, ook wel high speed e-bike genoemd, zien we steeds vaker in België. Met deze snelle fiets bereikt u snelheden tot 45 kilometer per uur, en bent u dus razendsnel op de plek van bestemming. De regelgeving omtrent het verzekeren van de speed pedelec verschilt ten opzichte van een reguliere elektrische fiets (tot 25 kilometer per uur). Het grootste verschil is dat een speed pedelec wordt verzekerd als bromfiets. De snelle elektrische fietsen staan in het Belgische verkeersreglement (“de wegcode”) namelijk omschreven als bromfiets.  Omdat de speed pedelec meer lijkt op een fiets dan een bromfiets, is er een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de “bromfiets klasse P”, waarbij de P staat voor Pedelec. Bij het verzekeren van uw speed pedelec heeft u dus een speciale bromfietsverzekering nodig.

Speed Pedelec verzekeringen vergelijken

Vanwege het beperkte aanbod van speed pedelec verzekeringen, hebben we in onderstaand overzicht de verschillen tussen verzekeraars DVV en Ethias uiteengezet. Het afsluiten van een speed pedelec verzekering bij DVV of Ethias doet u middels een Burgerlijke Aansprakelijkheid verzekering (BA). Dit is een basiswaarborg die de materiële en lichamelijke schade veroorzaakt aan derden vergoedt. De aanvullende, optionele waarborgen zijn:

  • Bestuurdersverzekering. De bestuurdersverzekering vergoedt de kosten die voortkomen uit medische kosten, invaliditeit of overlijden als u als bestuurder aansprakelijk bent voor een ongeval.
  • Diefstal en brand: Deze optie verzekert de dagwaarde van de speed pedelec.
  • Rechtsbijstand: De optie rechtsbijstand zorgt voor juridische bijstand en neemt alle gesprekken, onderhandelingen en minnelijke schikkingen (noodzakelijk om de geleden schade te recupereren) voor zijn rekening.

DVV Speed pedelec Verzekering

  • Bestuurdersverzekering. Wordt bij DVV Lichamelijke Ongevallen genoemd. De maximale vergoeding verschilt per schadegeval.
  • Diefstal en brand: De dagwaarde van de speed pedelec is verzekerd met een vrijstelling van €250.
  • Rechtsbijstand: De maximale vergoeding bij juridische bijstand bedraagt €25.000. Vergoeding tot €7.500 indien de aansprakelijke derde onvermogend is.

→ Bereken premie DVV Speed Pedelec verzekering

Ethias Speed pedelec Verzekering

  • Bestuurdersverzekering. De maximale vergoeding per schadegeval bedraagt €25.000.
  • Diefstal en brand: De dagwaarde van de speed pedelec is verzekerd met een vrijstelling van €250.
  • Rechtsbijstand: De maximale vergoeding bij juridische bijstand bedraagt €25.000. Vergoeding tot €6.500 indien de aansprakelijke derde onvermogend is.

→ Bereken premie Ethias Speed Pedelec verzekering

Verschillen tussen speed pedelec en elektrische fiets

Speed pedelec

De speed pedelec (of high speed e-bike) is een aangepaste fiets met elektrische trapondersteuning en kan daardoor snelheden bereiken van wel 45 km per uur. Vanwege de trapondersteuning is het nodig om te blijven trappen om deze snelheid te bereiken. Omdat de speed pedelec hogere snelheden kan behalen dan de populaire e-bike, wordt de speed pedelec onder het overkoepelende begrip bromfiets klasse P geschaard. Hierdoor heeft u een verplicht Belgisch kenteken dat is afgegeven door de DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen) om openbare wegen te kunnen rijden.

E-bike

Een e-bike is de algemene benaming voor een elektrische tweewieler, hier valt dus iedere tweewieler zoals een brommer, een scooter en elektrische fiets onder. Desondanks wordt deze naam met name gebruikt voor elektrische fietsen met trapondersteuning die maximaal een snelheid van 25 km per uur kunnen bereiken. Deze krijgt dan officieel de naam pedelec. Wanneer de snelheid hoger ligt, kan de elektrische fiets een speed pedelec of high speed e-bike genoemd. Bent u op zoek naar vergelijkingen van verzekeringen voor de e-bike (25 km per uur), ga dan naar de vergelijkingstabel op Elektrische fiets verzekering vergelijken.

Raadpleeg de polisvoorwaarden van de verzekeraar voor een gedetailleerd overzicht