Fietsen blijken nog altijd populair te zijn bij dieven. Op jaarbasis worden er in België aangifte gedaan voor meer dan 30.000 gestolen fietsen. Het aantal daadwerkelijke fietsendiefstallen, waar geen aangifte voor wordt gedaan, wordt zelfs geschat hoger te zijn dan 100.000. Opmerkelijk is dat de waarde van een gestolen fiets erg hoog is. Fietsdiefstal is natuurlijk ontzettend vervelend, daarom is het fijn als uw fiets goed verzekerd is. Een fietsverzekering verzacht deels het leed ongemak van diefstal. Daarnaast zorgt het ervoor dat u zo weer rond kan rijden op een nieuwe fiets.
Dekking fietsverzekering bij diefstal
Bij de meeste fietsverzekeraars wordt vanuit de basisverzekering het volgende gedekt met betrekking tot diefstal:
- Diefstal van de fiets.
- Diefstal van de vaste accessoires (voorbeelden hiervan zijn: fietstas, fietsstoeltje en extra verlichting).
- Schade door poging tot diefstal.
- Eventuele juridische hulp.
De verzekeraars kunnen verschillende voorwaarden hanteren voor het afsluiten van de verzekering. Zo is een ART-goedgekeurd slot een vereiste voor het afsluiten van een fietsverzekering bij iedere verzekeraar. Daarnaast is het van belang de juiste soort fiets te selecteren alvorens te vergelijken. Zo gelden andere premies en voorwaarden aan verschillende verzekeraars vast. Op deze website kan u gemakkelijk via onze overzichtelijke tabellen een elektrische fiets verzekering vergelijken, een stadsfiets verzekering vergelijken en andere fietsen vergelijken (waaronder bijvoorbeeld racefietsen).
Hoogte vergoeding fietsverzekering bij diefstal
De hoogte van de vergoeding bij een gestolen fiets is afhankelijk van de aankoopwaarde. Is de fiets ouder dan 3 jaar? Dan wordt er meestal gebruik gemaakt van een afschrijvingsregeling. Deze afschrijvingsregeling verschilt per verzekeraar en per soort fiets. Vergelijk deze in onze overzichtelijke tabel op fietsverzekering vergelijker.
Wat is de onveiligste plek voor je fiets
Tot slot willen we u graag op de hoede stellen voor ‘gevaarlijke’ plekken waar u uw fiets neerzet. Over geheel België wordt geschat dat er jaarlijks meer dan 100.000 fietsen worden gestolen. De fietsendieven gaan vaak te werk in winkelgebieden. Daarnaast zijn het station en uitgaansgebieden ook echte fietsdiefstal-hotspots. Op deze plekken wordt veel meer gestolen dan elders.
Vooral in grotere steden worden veel fietsen gestolen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Brussel, Gent en Brugge. De kans is hier een stuk groter dat u uw fiets niet meer terug kan vinden op de plek waar u hem achterliet.